środa, 16 lutego 2011

Owocowe wariacje na sądecką nutę

                                             FRYKAS SĄDECKI


Frykasy-ananasy,obiecanki-cacanki,trele-morele
                                                    
                                               Porcja dla 4-6 osób    
                                               SKŁADNIKI:
                                          80 dkg filetów drobiowych
                                          20 dkg jabłek
                                          40 dkg suszonych śliwek łukowickich
                                          40 dkg pieczarek
                                           10 dkg mąki
                                            4 cebule,4 oscypki
                                           0,3 oleju
                                            łyżka miodu,cytryna,śliwowica wyborna( dla amatorów)
                                            Miodek śliwkowy:
                                             20 dkg śliwek suszonych
                                             10 dkg miodu,1 cytryna,cynamon i cukier do smaku            
                                                śliwowica,woda.
Podzielić filet na plastry,natrzeć marynatą z czosnku,oregano,imbiru,papryki czerwonej,soli i oleju,odstawić do lodówki.Jabłka umyć,wydrążyć,pokroić na plastry wraz z pieczarkami i cebulą.Śliwki opłukać,wydrylować i lekko skropić śliwowicą.Na patelni rozgrzać olej,zrumienić pieczarki i cebulę,odstawić na bok patelni,obsmażyć śliwki ijabłka.Porcje filetu opruszyć mąką,usmażyć na złoty kolor.Układać frykas w formie przekładając kolejno:duży filet,na nim 2 plastry jabłka,brzegiem filetu śliwki,mniejsz filet,na nim cebulę i dekoracyjne pieczarki,najmniejszy filet na nim podgrzany oscypek.
 Miodek śliwkowy:śliwki namoczyć,zmiksować na jednolitą masę.Dodać miód,sok i startą skórkę z cytryny,rozprowadzić wodą,dodać cukier,cynamon wymieszać.SMACZNEGO
                                      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz