sobota, 12 lutego 2011

W krainie owczego mleka

                                                     MOSKOLE Z POD GIEWONTU
                          
                   Porcja dla 4-6 osób 
Dlaczego "moskole"Potrawa przywędrowała na Podhale w czasie I wojny światowej wraz z rosyjskimi jeńcami.Oni to piekli placki na prymitywnych paleniskach przykrytych blachą.


                                               SKŁADNIKI:
                                        1 kg ugotowanych ziemniaków
                                             25 dkg mąki razowej
                                                      oscypek
                                                      czosnek
                                               sól,masło
 Ziemniaki(po góralsku grule)rozgnieść do uzyskania gładkiej masy.Dodać jajko,wyrobić ręką,żeby nie było grudek,po czym dosypać mąki,nie za dużo,bo moskole będą twarde-ciasto ma być elastyczne i lekko lepić się dorąk.Odrywać kulki wielkości pięści i rozklepywać ręką na płaskie placki.Najlepiej piec w piecu chlebowym,można też na patelni w niskiej temperaturze lub na blaszce położonej na palniku,ok.15-20 minut,bez tłuszczu,podsypując mąką.Polać masełkiem czosnkowym,posypać startym oscypkiem.
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz