sobota, 12 lutego 2011

Krakowskie przysmaki z hejnałem na drogę

                                                             Niech cały świat się dowie,
                                                             Jak kocha się w Krakowie.
                                              
                               Bulion Cytrynoy "ZAKOCHANI W KRAKOWIE"
                                          
              Porcja  Dla 4-6 osób
                                                            SKŁADNIKI:
                                                 1,5  litra wywaru  z wędzonki
                                                                1 cytryna
                                                                1 żółtko
                                                     sól,pieprz,cukier puder do smaku,parę listków ziół(tymianek,lubczyk,bazylia)
Wywar doprowadzić do wrzenia,odlać pół filiżanki,lekko przestudzić i rozmieszać energicznie z żółtkiem.Do pozostałego wywaru wycisnąć sok z cytryny,dodać zioła,doprawić,zagotować,zaciągnąć żółtkiem(zamieszać z wrzątkiem,nie gotować).          
                                        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz