sobota, 12 lutego 2011

Szlakiem papieskim,smakiem królewskim

             KREMÓWKA  PAPIESKA  NIEKORONOWANA  KRÓLOWA WADOWIC

                         PORCJA NA 8 KREMÓWEK
Wtajemniczeni mówią,że słowa papieża "po maturze poszliśmy na kremówki"odnoszą się do sporej wówczas zawartości alkoholu w masie kremówkowej,przez co kremówki dozwolone były dopiero po ukończeniu szkoły.

                                                                SKŁADNIKI:
                                                25 dkg masła lub margaryny
                                                 25 dkg mąki
                                                     3 łyżki wody
                                                     4 żółtka
                                                     0,5. l mleka
                                                      1 jajo
                                          10 dkg cukru,cukier waniliowy,łyżka spirytusu(dla amatorów)
                                                 3 dkg mąki ziemniaczanej
                                                cukier puder do posypania
Mąkę posiekać z margaryną,dodać 3 żółtka,wodę,wyrobić ciasto,następnie chłodzić je przez 3 godziny w lodówce.Połowę mleka zagotować,w drugiej połowie rozprowadzić mąkę ziemniaczaną,po czym wlać ją na wrzące mleko,powoli dolewać jajko i żółtko   utarte wcześniej z cukrem,ciągle mieszając.Gęstą masę ostudzić w garnku z zimną wodą,nadal mieszając.Można dodać łyżkę spirytusu.Ciasto rozwałkować,upiec dwa  placki na dużych formach natłuszczonych i posypanych bułką tartą.Posmarować kremem warstwę ciasta,przykryć ją drugą warstwą(tę można wcześ niej pokroić w kwadraty).
                                            
                                                  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz