FRYKAS SĄDECKI
Frykasy-ananasy,obiecanki-cacanki,trele-morele
Porcja dla 4-6 osób
SKŁADNIKI:
80 dkg filetów drobiowych
20 dkg jabłek
40 dkg suszonych śliwek łukowickich
40 dkg pieczarek
10 dkg mąki
4 cebule,4 oscypki
0,3 oleju
łyżka miodu,cytryna,śliwowica wyborna( dla amatorów)
Miodek śliwkowy:
20 dkg śliwek suszonych
10 dkg miodu,1 cytryna,cynamon i cukier do smaku
śliwowica,woda.
Podzielić filet na plastry,natrzeć marynatą z czosnku,oregano,imbiru,papryki czerwonej,soli i oleju,odstawić do lodówki.Jabłka umyć,wydrążyć,pokroić na plastry wraz z pieczarkami i cebulą.Śliwki opłukać,wydrylować i lekko skropić śliwowicą.Na patelni rozgrzać olej,zrumienić pieczarki i cebulę,odstawić na bok patelni,obsmażyć śliwki ijabłka.Porcje filetu opruszyć mąką,usmażyć na złoty kolor.Układać frykas w formie przekładając kolejno:duży filet,na nim 2 plastry jabłka,brzegiem filetu śliwki,mniejsz filet,na nim cebulę i dekoracyjne pieczarki,najmniejszy filet na nim podgrzany oscypek.
Miodek śliwkowy:śliwki namoczyć,zmiksować na jednolitą masę.Dodać miód,sok i startą skórkę z cytryny,rozprowadzić wodą,dodać cukier,cynamon wymieszać.SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz